Οι εγκυμονούσες προτιμούν το μη επεμβατικό προγεννητικό τεστ ελεύθερου εμβρυικού DNA σύμφωνα με επιστημονικές δημοσιεύσεις.

Οι εγκυμονούσες αποφάσισαν! Επιλέγουν το μη επεμβατικό cfDNA τεστ για την ανίχνευση των χρωμοσωμικών ανωμαλιών που μπορεί να εμφανίζονται σε ένα έμβρυο!

Οι λόγοι είναι απλοί:

  • Πρόκειται για ένα 100% ασφαλές τεστ γι’ αυτές και το έμβρυό τους.
  • Η διαδικασία της αιμοληψίας στην οποία υποβάλλονται είναι απλή.
  • Είναι αξιόπιστο. Στα 6 χρόνια κλινικής εφαρμογής του έχει αποδειχθεί μέσα από πληθώρα ερευνών ότι η ευαισθησία του ξεπερνά το 99% για την ανίχνευση του συνδρόμου Down ενώ η πιθανότητα ψευδούς θετικού αποτελέσματος είναι κάτω από 1% σε παγκόσμιο επίπεδο (Gil et al, 2015).
  • Πραγματοποιείται νωρίς στην εγκυμοσύνη (από την 9η εβδομάδα σε μερικές περιπτώσεις).
  • Μειώνει την ανάγκη για μια επεμβατική εξέταση (βιοψία τροφοβλάστης, αμνιοπαρακέντηση) την οποία οι περισσότερες γυναίκες θέλουν να αποφύγουν.
  • Τα ζευγάρια καθυσυχάζονται και μειώνεται το άγχος τους.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από επιστημονικές έρευνες που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια σε χώρες του εξωτερικού όπου οι εγκυμονούσες ερωτήθηκαν για τις προτιμήσεις τους και τις εμπειρίες τους (Lewis et al, 2016; van Schendel et al, 2017)

Μάλιστα οι περισσότερες γυναίκες επιθυμούν το cfDNA τεστ να προσφέρεται σε όλες τις εγκυμονούσες ανεξαιρέτως.

Η αλήθεια είναι ότι κάτι τέτοιο θα βοηθούσε να αυξήσουμε τα ποσοστά ανίχνευσης των χρωμοσωμικών ανωμαλιών ειδικά στα πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης σύμφωνα με την γνωμοδότηση του Βασιλικού Κολλεγίου Γυναικολόγων-Μαιευτήρων Νο15 του 2014.

Από την άλλη όμως για την ώρα δεν είναι αποτελεσματικό για λόγους κόστους (Morris et al, 2014).

Γι’ αυτό έχει αντιπροταθεί και χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες το contigent screening (η εξέταση υπό προϋποθέσεις- όπου το τεστ προσφέρεται στις γυναίκες ενδιάμεσου κινδύνου μετά την εξέταση της αυχενικής διαφάνειας και Papp-A test) )(Nikolaides et al., 2014).

Επιπλέον, οι γυναίκες αφότου πληροφορήθηκαν για τις φυλετικές χρωμοσωμικές ανωμαλίες και τα μικροελλειπτικά σύνδρομα επέλεξαν να ελεγχθούν κι αυτά. Θεωρούν σημαντικό να ενημερώνονται για όλες τις επιλογές που έχουν από τους ειδικούς για να παίρνουν πληροφορημένες αποφάσεις. (Agatisa et al, 2015)