Τι όμορφα δοντάκια

Χρυσούλα Γκούσκου
Φαρμακοποιός
Quality and Training Manager
FREZYDERM ΑΒΕΕ

 

Η ανατολή των πρώτων δοντιών ολοκληρώνεται μετά τα 2 χρόνια. Τα πρώτα δόντια βοηθούν στην μάσηση και την πέψη και διαμορφώνουν τη στοματική κοιλότητα ώστε αργότερα τα μόνιμα δόντια να βγούν ίσια. Είναι πολύ σημαντικό η στοματική υγιεινή να αρχίζει από τα πρώτα δοντάκια με την καθοδήγηση των γονιών και αποτελεί ιδανική αγωγή πρόληψης.

Τερηδόνα η τρομερή
Είναι η οδοντική βλάβη που ξεκινά από την εξωτερική επιφάνεια του δοντιού σαν λευκή κηλίδα και προχωρά μέχρι το εσωτερικό του . Στην αρχή το δόντι είναι ευαίσθητο στο ζεστό και το κρύο αλλά σταδιακά εμφανίζεται έντονος πόνος και απόστημα.

Στα 10 παιδιά προσχολικής ηλικίας τα 4 έχουν τερηδόνα ενώ μεγαλώνοντας η ηλικία αυξάνουν και τα περιστατικά. Η τερηδόνα συμβαδίζει με την κατανάλωση ζάχαρης και λοιπών υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες διασπώνται από τους μικροοργανισμούς της στοματικής κοιλότητας και παράγονται οξέα που διαβρώνουν τα δόντια και εμφανίζεται η τερηδόνα.

Η σωστή αντιμετώπιση της τερηδόνας θα γίνει αν 

 • αντιμετωπίσουμε τα μικρόβια με την καλή υγιεινή του στόματος
 • μειώσουμε τα σάκχαρα στα πλαίσια μιας σωστής διατροφής
 • ενισχύσουμε την αντοχή των δοντιών με φθοριούχα σκευάσματα 


Βασικό μέλημα των γονιών είναι να αρχίσει ο καθαρισμός των δοντιών από το πρώτο δοντάκι και σταδιακά η χρήση της παιδικής οδοντόκρεμας και οδοντόβουρτσας να γίνει η αγαπημένη συνήθεια του παιδιού. 


Παιδιά με τερηδονισμένα δόντια παρουσιάζουν μικρότερο βάρος από το φυσιολογικό καθώς επηρεάζεται η διατροφή και η ανάπτυξή τους. Εάν κάποια πρώτα δοντάκια χαθούν πρόωρα από τερηδόνα , αυτά που απομένουν πλησιάζουν μεταξύ τους κι έτσι τα μόνιμα δόντια βγαίνουν στραβά και επηρεάζεται η ομιλία αλλά και η εμφάνιση του παιδιού. 

Διατροφή και τερηδόνα
Πολλές φορές ένα βρέφος αντιμετωπίζει την θηλή του μπιμπερό σαν πιπίλα και παίζει για πολύ ώρα ή κοιμάται με το μπιμπερό . Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την συνεχή επίδραση των παραγόμενων οξέων στα δοντάκια και την εμφάνιση τερηδόνας που μπορεί να καταστρέψει την πρώτη οδοντοφυϊα. Μεγαλώνοντας τα παιδιά καταναλώνουν συχνά γλυκίσματα που προσκολλώνται στα δόντια όπως οι σοκολάτες , τα κέϊκ , οι καραμέλες και αν αμέσως μετά δεν πλύνουν τα δόντια τους έχουμε βλάβες.

 


Ορθοδοντικοί μηχανισμοί και τερηδόνα
Τα "σιδεράκια" εμποδίζουν τον σωστό καθαρισμό με αποτέλεσμα εστίες τερηδόνας

 • ανάμεσα στα ούλα
 • γύρω από τα άγκιστρα

 

Η πρώτη επίσκεψη στον Παιδοδοντίατρο
Ο σωστότερος χρόνος είναι όταν εμφανίζεται το πρώτο δοντάκι και πριν από τα πρώτα γενέθλια . Ο Παιδοδοντίατρος θα δώσει τις πρώτες συμβουλές , θα επισημάνει την σημασία της στοματικής υγιεινής και θα οργανώσει το πρόγραμμα των επισκέψεων του παιδιού για τους προληπτικούς ελέγχους που γίνονται κάθε εξάμηνο.

Η ασπίδα των δοντιών
Το φθόριο είναι το πιο αποτελεσματικό και ασφαλές μέσο για την πρόληψη της τερηδόνας γιατί κάνει την αδαμαντίνη του δοντιού πιο ανθεκτική στα οξέα που παράγονται από τα μικρόβια. Επιπλέον αποτελεί την αποτελεσματικότερη θεραπεία των αρχικών τερηδονικών βλαβών ώστε να μην εμφανιστούν κοιλότητες στα δόντια και χρειαστούν σφραγίσματα.

 

Η σωστή επιλογή

* Για την πρώτη οδοντοφυία από 6 μηνών

Η πρώτη του οδοντόκρεμα πρέπει δεν χρειάζεται να περιέχει Φθόριο

* Από 3 ετών

Η οδοντόκρεμα πρέπει

 • να προστατεύει από την τερηδόνα
 • να προφυλάσσει από την εμφάνιση μικροβιακής πλάκας
 • να ενισχύει το σμάλτο

Η σωστή υγιεινή των δοντιών ολοκληρώνεται με την χρήση στοματικού διαλύματος ( από την ηλικία των 6 ετών ) το οποίο

 • καταπολεμά την τερηδόνα
 • μειώνει τους ερεθισμούς


Για όμορφα και γερά δόντια

 • σωστό μέγεθος οδοντόβουρτσας και αντικατάστασή της κάθε 2 μήνες
 • μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας ( όσο φακή για κάτω των 3 ετών , όσο μπιζέλι για μεγαλύτερα παιδιά )
 • ξέπλυμα με άφθονο νερό
 • πλένουμε τα δόντια πρωί και βράδυ και πάντα μετά την κατανάλωση γλυκού

  

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 
1. Μήτσης Φ. Ομοτ. Καθ. Οδοντιατρικής Παν. Αθηνών – Τα δόντια του παιδιού – Παιδί , Υγεία και Ανατροφή , τ. 27 , 2003 2. Καλαϊτζάκης Χ. Περιοδοντολόγος – Η στοματική υγιεινή στα παιδιά - Παιδί , Υγεία και Ανατροφή , τ. 60 , 2012