Φροντίδα για ... δυο

Χρυσούλα Γκούσκου
Φαρμακοποιός
Quality and Training Manager
FREZYDERM ΑΒΕΕ

 

Η μητρότητα συνδέεται με σημαντικές διαφοροποιήσεις στον οργανισμό και σηματοδοτεί μια διατροφική πρόκληση.

Η ισορροπημένη διατροφή στην αναπαραγωγική ηλικία αποτελεί πραγματική αγωγή υγείας και προσφέρει:

Κατά τον χρόνο που προηγείται της κύησης 

  • αύξηση της γονιμότητας
  • υψηλά αποθέματα βιταμινών και μετάλλων
  • βελτίωση της υγείας και ευεξίας της μέλλουσας μητέρας

 

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης 

  • σωστή ανάπτυξη του πλακούντα
  • ιδανική ανάπτυξη του εμβρύου
  • εγκυμοσύνη χωρίς προβλήματα
  • προετοιμασία για ποιοτικό θηλασμό
  • προστασία των μητρικών αποθεμάτων σε θρεπτικά στοιχεία

 

Κατά τον θηλασμό 

  • βελτίωση της ποιότητας του μητρικού γάλακτος καθώς βοηθά
    • στην ιδανική συγκέντρωση λιπαρών
    • στην υψηλή ανοσοπροστατευτική δράση
    • στην θρεπτική πληρότητα
  • αναπλήρωση μητρικών αποθεμάτων σε θρεπτικά συστατικά

Αύξηση διατροφικών απαιτήσεων κατά την κύηση
Στην μέλλουσα μαμά αυξάνονται σημαντικά οι ανάγκες σε θρεπτικούς παράγοντες όπως είναι οι υδατάνθρακες , οι πρωτεϊνες , ο σίδηρος , το φυλλικό οξύ , ο ψευδάργυρος , οι φυτικές ίνες.

Διαιτητικές συνήθειες των Ελληνίδων κατά την εγκυμοσύνη

  • συνήθως καταναλώνουν λιγότερους υδατάνθρακες και λαμβάνουν
  • μειωμένες ποσότητες βιταμινών , μετάλλων και φυτικών ινών συγκριτικά με ότι χρειάζεται ο οργανισμός 
  • πλεονάζει η πρόσληψη λιπαρών

 

Ισορροπημένη διατροφή
Η διατροφή της μέλλουσας μητέρας αλλά και της θηλάζουσας θα πρέπει να περιλαμβάνει θρεπτικά συστατικά υψηλής διατροφικής αξίας


Φυλλικό οξύ 

  • συμμετέχει στην σύνθεση των αμινοξέων και των πρωτεϊνών
  • επηρεάζει την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος
  • παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των κυττάρων
  • προστατεύει το έμβρυο από μεγαλοβλαστική αναιμία , χαμηλό βάρος γέννησης και πρόωρο τοκετό

  

Σίδηρος

  • προστατεύει από αναιμία την μητέρα και το παιδί
  • μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και χαμηλού βάρους γέννησης του εμβρύου

 

Διαιτητικές ίνες 

  • ανακουφίζουν από την δυσκοιλιότητα που εμφανίζεται στην εγκυμοσύνη
  • ενισχύουν την καλή απορρόφηση του ασβεστίου , του μαγνησίου και του σιδήρου από τις τροφές που καταναλώνει η μητέρα
  • διατηρούν την καλή εντερική λειτουργία της μητέρας
  • ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό της σύστημα

  

Ω - λιπαρά οξέα 

  • έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μειώνουν τις φλεγμονές
  • ενισχύουν την σωστή νευρολογική ανάπτυξη και δομή του εγκεφάλου , την δημιουργία αμφιβληστροειδούς και την καλή καρδιαγγειακή λειτουργία του εμβρύου
  • μειώνουν τον κίνδυνο χαμηλού βάρους γέννησης
  • ενισχύουν την καλή σωματική και ψυχική υγεία της εγκύου με λιγότερα περιστατικά επιλόχειας κατάθλιψης

  

Προβιοτικά Bifidus

  • μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης μελλοντικά παιδικής παχυσαρκίας
  • βοηθούν την μητέρα στην ταχύτερη απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης

 

Χρήσιμες συμβουλές

  • η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών εξασφαλίζει αποθέματα βιταμινών και ιχνοστοιχείων
  • προτιμάτε ψωμί ολικής άλεσης
  • βάλτε όρια στην κατανάλωση ζάχαρης , μπισκότων , ανθρακούχων ποτών που απλά φορτώνουν με περιτές θερμίδες
  • προτιμάτε το καλοψημένο κρέας , κοτόπουλο και ψάρι
  • αποφεύγετε τις κονσέρβες επειδή περιέχουν συντηρητικά και άλλα πρόσθετα
  • κάνετε ‘’μετρημένη’’ κατανάλωση στο αλάτι
  • τρώτε μικρά και συχνά γεύματα ώστε να αποφεύγεται η δυσπεψία
  • τρώτε χωρίς να βιάζεστε
  • αποφεύγετε το αλκοόλ
  • μειώστε την καφεϊνη
  • μην καταναλώνετε τακτικά πρόχειρο φαγητό
  • κρατηθείτε μακρυά από το κάπνισμα

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ – ΠΗΓΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
Καπώλη Γ. Κλιν. Διαιτολόγος , Διατροφολόγος – Η διατροφή στην αναπαραγωγική ηλικία – Ιατρικός Τύπος , Ιούλιος 2011

Διατροφική προετοιμασία για μια υγιή εγκυμοσύνη – http://www.dietup.gr
Διατροφή στα στάδια της εγκυμοσύνης – http://www.dietup.gr